Πως να επιλέξω καλό χώμα για τον κήπο


Το έδαφος αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα τόσο για έναν καλά εξελισσόμενο κήπο όσο και για έναν παραγωγικό λαχανόκηπο, πόσο μάλλον για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών σε γλάστρες και φυτοδοχεία! Το χώμα του κήπου δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν το μέσο στήριξης των φυτών μιας και ο ρόλος του είναι πολύ ουσιαστικότερος από αυτό. Το έδαφος τροφοδοτεί τα φυτά με νερό και θρεπτικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για τη σωστή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος (αποστράγγιση, αερισμός κ.α.).
Γνωρίζοντας λοιπόν τη σημασία που έχει το έδαφος στην εγκατάσταση και την ανάπτυξη των φυτών, το πρώτο πράγμα που κάνει κανείς πριν διαμορφώσει τον κήπο ή πριν εγκαταστήσει τον λαχανόκηπο, είναι να επιλέξει ένα καλό χώμα ή να βελτιώσει το ήδη υπάρχον.
Η ποιότητα του εδάφους εκτιμάται ανάλογα με τη μηχανική του σύσταση (δηλαδή τη δομή του και την περιεκτικότητά του σε άργιλο, πηλό και άμμο), τη χημική του σύσταση (δηλαδή την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά αλλά και οργανική ουσία) και το pH. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι σταθερά αλλά μεταβάλλονται με το χρόνο. Τα φυτά καθώς αναπτύσσονται καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, οι οποίες δεν αναπληρώνονται, ενώ με την κίνηση του νερού της άρδευσης, την ανάπτυξη των ριζών αλλά και με την επίδραση άλλων παραγόντων (όπως για παράδειγμα το πάτημα) αλλάζει και η δομή του εδάφους. Έτσι η αρχική επιλογή ενός καλού χώματος για τον κήπο, το λαχανόκηπο ή τα φυτοδοχεία δεν αρκεί για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών σε βάθος χρόνου.
Για το λόγο αυτό η ανανέωση του χώματος είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης ή στο τέλος του φθινοπώρου. Στο λαχανόκηπο ή στα παρτέρια που φυτεύονται εποχιακά φυτά, στην αρχή κάθε καλλιεργητικής περιόδου το χώμα καθαρίζεται από τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας, συμπληρώνεται νέο χώμα μαζί με κόμποστ ή κοπριά, φρεζάρεται, ισοπεδώνεται και είναι έτοιμο να δεχτεί τις νέες φυτεύσεις. Στον κήπο η ανανέωση του εδάφους γίνεται τοπικά, κοντά στο ριζικό σύστημα των θάμνων και των δέντρων. Στα σημεία αυτά προστίθεται χώμα όπου χρειάζεται αλλά κυρίως εμπλουτίζεται το έδαφος με κόμποστ ή κοπριά, ώστε να ενισχυθεί η οργανική του ουσία και τα αποθέματά του σε θρεπτικά συστατικά.
Τι εννοούμε «καλό χώμα»: Τα διάφορα φυτά έχουν και διαφορετικές εδαφικές απαιτήσεις, επομένως για να περιγράψουμε το ιδανικό χώμα πρέπει να αναφερόμαστε και σε συγκεκριμένο φυτό. Με τον όρο «καλό χώμα» συνήθως περιγράφεται ένα εδαφικό μείγμα που είναι κατάλληλο για την καλή ανάπτυξη των περισσότερων φυτών. Είναι αμμοπηλώδες (δηλαδή περιλαμβάνει άμμο σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50-60% και πηλό (άργιλο) σε ποσοστό μικρότερο από 30-35%) και έχει pH 6,3-7,5. Επίσης, είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά και το χρώμα του είναι σκούρο καστανό έως μαύρο-καστανό ή βαθύ κόκκινο.
  • Όταν δεν ανανεώνεται το χώμα του κήπου αυξάνει το κόστος συντήρησής του, καθώς τα φυτά που δεν αναπτύσσονται σωστά γρήγορα χαλάνε και απαιτείται εγκατάσταση νέων.
  • Στα φυτά που αναπτύσσονται σε φυτοδοχεία η ανανέωση του χώματος είναι ζωτικής σημασίας αφενός μεν γιατί με το νερό της άρδευσης ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών εκπλύσεται, αφετέρου και πιο σημαντικό, γιατί στον περιορισμένο χώρο του φυτοδοχείου συγκεντρώνονται πολλά άλατα κατά το πότισμα.

Διατηρείστε την ποιότητα του χώματος στον κήπο

  • Ακόμα και τα πιο πλούσια εδάφη χρειάζονται ετήσια ανανέωση και η καλύτερη περίοδος για να γίνει είναι νωρίς την άνοιξη ή στο τέλος του φθινοπώρου.
  • Ο καλύτερος τρόπος να ανανεωθεί το χώμα του κήπου είναι ο εμπλουτισμός του με κόμποστ το οποίο αυξάνει την οργανική ουσία, βελτιώνει την αποστράγγιση και ενισχύει τη δράση και την ανάπτυξη των μικροοργανισμών του εδάφους. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι τα διάφορα κόμποστ προσφέρουν φυτοπροστασία από διάφορες ασθένειες.
  • Για τη λίπανση των φυτών πρέπει να επιλέγονται οργανικά λιπάσματα. Τα χημικά λιπάσματα καθώς και τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς του εδάφους και τους γαιοσκώληκες.
Όταν το έδαφος είναι βρεγμένο πρέπει να αποφεύγεται το πάτημα καθώς είναι ευαίσθητο στη συμπίεση.

http://www.gardenguide.gr/kalo-xoma-kipos/ 

Σχόλια

  1. Για να δούμε εάν το χώμα μας είναι καλό ένα εύκολος τρόπος είναι να κάνουμε χημική ανάλυση εδάφους. http://scienceshop.gr/product.php?id=1032

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σχολή Αριστοτέλη: Εκεί που έμαθε τα μυστικά του κόσμου ο Μέγας Αλέξανδρος

Η τεχνολογία λύνει το πρόβλημα ανακύκλωσης των βιομηχανικών υδάτων

To παλαιότερο δέντρο στον κόσμο έχει ηλικία 9.550 έτη!