Το βραβευμένο αγρόκτημα «Η πασχαλίτσα» μας δείχνει πώς η διασκέδαση μπορεί να είναι βιώσιμη

14/03/2017
Το αγρόκτημα «Η πασχαλίτσα», στη νότια Ουγγαρία, είναι ένα πρωτότυπο πάρκο αναψυχής. Το αγρόκτημα, που διαθέτει πολλές δραστηριότητες τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, καλύπτει το 80 % των ενεργειακών αναγκών του με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένα από τα πιο πρωτότυπα χαρακτηριστικά του είναι ότι επιτρέπει στους επισκέπτες του να «πληρώνουν» μέρος του εισιτηρίου εισόδου με ανακυκλώσιμα οικιακά απορρίμματα, όπως χαρτί ή πλαστικό, ενθαρρύνοντας έτσι τους ανθρώπους να καταλάβουν την αξία των πόρων και τι σημαίνει κυκλική οικονομία. Η πρωτοποριακή πρακτική του είχε ως αποτέλεσμα να λάβουν οι ιδιοκτήτες του το .Ευρωπαϊκό Βραβείο Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον για την περίοδο 2016-2017.
Η πρωτεύουσα αρχή του αγροκτήματος «Katica Tanya» είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος. Το κτήμα των 1 250 στρεμμάτων, που βρίσκεται στους παραδουνάβιους λόφους, προσφέρει περιπέτειες κάθε είδους, από πεταλοκίνητα οχήματα μέχρι συναρπαστικές δραστηριότητες με σχοινιά. Κάθε χρόνο, περίπου 65 000 επισκέπτες καταφθάνουν για να μάθουν πώς να φροντίζουν πρόβατα, αγελάδες, χοίρους και άλογα, να συμμετέχουν σε εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών ή να λάβουν συμβουλές για τον βιώσιμο τρόπο ζωής. Το πάρκο παραμένει ανοικτό όλον τον χρόνο, και μια φορά τον μήνα διοργανώνει παρέλαση μεσαιωνικών ιπποτών. Οι εκτάσεις για κατασκήνωση και πικ-νικ καθώς και οι ξενώνες δίνουν τη δυνατότητα στις οικογένειες να χαρούν τη διαμονή τους όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η περιγραφή της αποστολής του αγροκτήματος είναι σαφής: «να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξαναβρούν τη χαρά και την αξία της υπέροχης φύσης και του υπέροχου περιβάλλοντος μας, ανασαίνοντας τον καθαρό αέρα, γνωρίζοντας τα κατοικίδια ζώα, μαθαίνοντας για τις συνήθειες των προγόνων μας [...] όλοι οι συνάδελφοί μας στο αγρόκτημα πιστεύουν ότι η εμπειρία είναι ο καλύτερος δάσκαλος και ότι η εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να είναι διασκεδαστική».
«Αναπτύσσουμε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που δεν καταναλώνουν καθόλου ενέργεια» εξηγεί ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης János Handó. «Κι αν καταναλώνουν, φροντίζουμε να την παρέχουμε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ηλιακούς συλλέκτες και βιομάζα. Στόχος μας είναι να διασκεδάζουμε τους ανθρώπους με βιώσιμο τρόπο.»
«Αφιέρωσα αρκετό χρόνο μέχρι να καταλάβω τι κάνουμε με τον πλανήτη μας, και το μέλλον δεν είναι ευοίωνο» προσθέτει. «Το μέλλον της κόρης μου έχει τη μεγαλύτερη σημασία σε αυτό που κάνω.»

Πράσινη συμφωνία

Το αγρόκτημα «Η πασχαλίτσα» προσφέρει 15 πράσινες θέσεις εργασίας σε μία από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης. Στο εστιατόριο του αγροκτήματος προσφέρονται σπιτικά πιάτα 365 ημέρες τον χρόνο. Η διαρκής καινοτομία αποτελεί βασική προτεραιότητα στο αγρόκτημα «Η πασχαλίτσα»: η ανεύρεση νέων δραστηριοτήτων που κάνουν τους επισκέπτες να επιστρέφουν ξανά και ξανά. «Ελπίζουμε να χτίσουμε το πρώτο ξενοδοχείο παγκοσμίως με μηδενική κατανάλωση ενέργειας» δηλώνει ο κ. Handó. «Όλη η ενέργεια που καταναλώνεται θα προέρχεται από τοπικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.»
Το αγρόκτημα «Η πασχαλίτσα» κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο διαχείρισης για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, μία από τις έξι κατηγορίες των Βραβείων Επιχειρήσεων της ΕΕ που απονέμονται ανά διετία, το οποίο τιμά επιχειρήσεις που πρωτοστατούν στην οικολογική καινοτομία. Οι νικήτριες επιχειρήσεις, που έχουν επιλεγεί από έναν κατάλογο 148 υποψηφίων που καταρτίστηκε από διεθνή κριτική επιτροπή, έλαβαν τα βραβεία τους σε τελετή στο Ταλίν της Εσθονίας, τον Οκτώβριο του 2016.
«Συγχαίρω όλους τους νικητές. Αυτοί αποτελούν πραγματικά παράγοντες αλλαγής» είπε ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για το περιβάλλον, Karmenu Vella. «Ας εμπνευστούμε από όλες αυτές τις καινοτόμες λύσεις.»

http://ec.europa.eu/environment/efe/themes/industry-and-technology/award-winning-ladybird-farm-shows-how-fun-can-stay-sustainable_el


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σχολή Αριστοτέλη: Εκεί που έμαθε τα μυστικά του κόσμου ο Μέγας Αλέξανδρος

To παλαιότερο δέντρο στον κόσμο έχει ηλικία 9.550 έτη!

Βερβένα: Καλλωπιστικό με πολλές χρήσεις στον κήπο