Κομποστοποίηση σε αυτοσχέδιους σορούς
Η κομποστοποίηση αποτελεί μία βιολογική διαδικασία. Τα υλικά που κομποστοποιούνται συνήθως είναι πλούσια σε οργανικές ουσίες, οι οποίες διασπόνται. Για τη διάσπαση αυτή υπεύθυνοι είναι οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται εξαιτίας των συνθηκών της κομποστοποίησης. Το τελικό προϊόν είναι το κόμποστ, υλικό πλούσιο σε οργανική ουσία κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία. Με τη χρήση του κόμποστ το έδαφος έχει καλύτερο πορώδες και μπορεί να συγκρατεί περισσότερη υγρασία. Επιπλέον αυξάνονται τα θρεπτικά στοιχεία που μπορούν να αξιοποιήσουν τα φυτά. Με τη χρήση κόμποστ μειώνονται οι ανάγκες για λίπανση και άρδευση της καλλιέργειας. – Ο εμπλουτισμός του εδάφους με κόμποστ, μοιάζει λίγο με την ανακύκλωση, αφού είναι σαν να επιστέφει στο χώμα η οργανική ουσία που δαπανήθηκε στην προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. – Οι φλούδες των εσπεριδοειδών αν προστεθούν σε μεγάλες ποσότητες στο κόμποστ, μειώνουν το p.H Προϋποθέσεις για σωστή κομποστοποίηση Σωστή αναλογία C/N Κάποια απ