Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκέμβριος, 2013

Αργό πετρέλαιο σε μία ώρα αντί για μερικά εκατομμύρια χρόνια

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν επιταχύνει τη διαδικασία μετατροπής άλγης σε αργό πετρέλαιο σε βαθμό τέτοιο ώστε απαιτείται λιγότερο από μία ώρα για την παραγωγή του καυσίμου έναντι μερικών εκατομμυρίων ετών που διαρκεί στη φύση.

Ο Εθνικός Κήπος στον 21ο Αιώνα

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας σας προσκαλεί στην ημερίδα που διοργανώνει με θέμα: Ο Εθνικός Κήπος στον 21ο Αιώνα, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013, στο Ξενοδοχείο Hilton Athens - Αίθουσα Τερψιχόρη Β’ Ισόγειο, Βασ. Σοφίας 46  - Αθήνα.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς «πετάει» με τα φτερά της Ορνιθολογικής!

Θα γλιτώσει η καρδερίνα από τον κυνηγό με την καραμπίνα; Θα αιχμαλωτίσουνε το κιρκινέζι οι τέσσερις σοφοί Κινέζοι; Θα φυλακίσουνε το φευγάτο καναρίνι οι πέντε αστείοι αρλεκίνοι; Αριθμητάρια υπάρχουν πολλά. Όλα όμως είναι προσγειωμένα. «Φτερωτό αριθμητάρι» σπάνια βρίσκει κανείς. Ο Ευγένιος Τριβιζάς κάνει για άλλη μία φορά το θαύμα του. Ελευθερώνει την αριθμητική από τα δεσμά της βαρύτητας και την απογειώνει στους αιθέρες.

Νέα μελέτη δείχνει νέο τοξικό κίνδυνο για τις μέλισσες

 Η Greepeace, το σώμα των Ευρωπαίων μελισσοκόμων και τέσσερις καταναλωτικές οργανώσεις προέβησαν σε παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με σκοπό την υπεράσπιση της απόφασης απαγόρευσης των τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων.

Μεσόγειος, θάλασσα από πλαστικό

Η Μεσόγειος «πλαστικοποιείται» και ενδεχομένως το μέλλον μας «πολυμερίζεται» και αυτό μαζί της. Προς έκπληξη ακόμη και των ίδιων των ερευνητών τα νερά της εμφανίζουν περιεκτικότητες σε απορρίμματα που συναγωνίζονται ή και νικούν κατά κράτος τις «χωματερές» των ωκεανών. Η πλειονότητα των απορριμμάτων αυτών είναι διαφόρων ειδών πλαστικά, ορατά αλλά και... αόρατα. Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί ότι τα πολυμερή που εκτίθενται στον αέρα, στον ήλιο και στο θαλασσινό νερό κατακερματίζονται σε μικροσκοπικά κομματάκια και ίνες που, όπως φαίνεται, «κολυμπούν» κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια κάνοντας κύκλους μέσα στη Λεκάνη της Μεσογείου χωρίς να βρίσκουν διέξοδο διαφυγής. Περνούν επίσης στα εντόσθια των ψαριών, τα οποία τα τρώνε μαζί με την τροφή τους. Παραμένει εν πολλοίς άγνωστο το κατά πόσο είναι τοξικά για τη θαλάσσια ζωή ενώ το μεγάλο, επίσης αναπάντητο προς το παρόν, ερώτημα είναι αν περνούν στην τροφική αλυσίδα.

O «κόκκινος κατάλογος» του 2013 για τα πουλιά

Ένα στα οκτώ είδη πουλιών απειλείται παγκοσμίως και οι τύχες 198 ειδών διατρέχουν πλέον άμεσο κίνδυνο οριστικής εξαφάνισης, που αποτελεί αριθμό- ρεκόρ. Ωστόσο, τα δεδομένα από τον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Πουλιών για το 2013, που συνέταξε η BirdLife International, δεν είναι μόνο δυσάρεστα: κάποια είδη δεν απειλούνται πλέον, γεγονός που οφείλεται στις δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας.

Η ζωή είναι πιθανό να γεννήθηκε στα βάθη και όχι στην επιφάνεια της... βιόσφαιρας

Μια νέα ανακάλυψη φέρνει νέα και ανατρεπτικά δεδομένα για την πρώτη παρουσία της ζωής στη Γη. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί αναζητούσαν απαντήσεις για τη δημιουργία της ζωής στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Ερευνητές όμως στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι πρώτες αυτοαναπαραγόμενες μορφές ζωής στη Γη να δημιουργήθηκαν στο υπέδαφος και μάλιστα σε μεγάλα βάθη. Βασίζουν αυτή τους την εκτίμηση τους στον εντοπισμό μικροβιακών μορφών ζωής σε βάθος 5 χλμ.

Δεν εξασθενούν όλοι οι οργανισμοί καθώς μεγαλώνουν

Το φαινόμενο της βιολογικής γήρανσης δεν είναι καθολικό και μάλιστα παρουσιάζει σχετική ποικιλομορφία μεταξύ των έμβιων όντων του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο «Nature». Τα αγέραστα είδη Ομάδα ειδικών από τη Δανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Εξελικτικής Βιολογίας Όουεν Τζόουνς του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, μελέτησαν το φαινόμενο της γήρανσης σε μια μεγάλη γκάμα ειδών (θηλαστικά, σπονδυλωτά, ασπόνδυλα, φυτά, φύκη, μύκητες κ.α.).